Thoughts for Food

God bordskik for børnefamilier anno 2019

0

Om aftenen samles hele familien ofte omkring det store spisebord, hvor man glæder sig til et godt måltid i hyggelige omgivelser. Men for mange børnefamilier bliver tålmodighed og børnenes bordskik sat på prøve. Heldigvis er der råd for det.

Den gode bordskik

Når vi taler om bordskik, hvad taler vi så egentlig om? Ofte er det en meget individuel sag, hvordan vi ser på bordskik, men overordnet set handler det om gode manerer, hvor der hverken leges med maden, bruges telefoner eller udtrykker grådighed ved bordet. Vil du som voksen gerne klæde dine børn godt på og lære dem, hvad den gode bordskik er, så kan du gribe det an på flere måder. Først og fremmest er det en god idé, at du ikke bruger for meget tid på at lære dine børn det og selv holde pause i maden. For børn er sådan indrettet, at de gerne vil gøre det samme som deres forældre. Derfor er det bedre, at du giver dine børn bestik i hænderne eller sidder og venter pænt selv, for ofte vil de opfange, hvad du foretager dig, og så vil de prøve det samme.

Væk med teknologien

I dag har mange børn enten en iPad eller en smartphone til rådighed, og i mange tilfælde er dette en særdeles god måde at lade børnene lege og lære på anden vis end hjemme på stuegulvet.

Image credits: Refurb.dk.

Men når det gælder god bordskik og nærvær, så skal teknologien på afstand til fordel for samtaler ved bordet. Sørg for, at dine børn ikke tager telefoner og andet teknologi med til bords og lad det ligge udenfor rækkevidde, så hverken vibrationer eller lyde kan distrahere. Og når det gælder børnene, så gælder det selvfølgelig også dig. Lad i stedet aftensmaden være den daglige pause fra opkald og beskeder, som du skal forholde dig til i tide og utide. Og igen skal du huske på, at dine børn gør det samme som dig.

The Greedy Sheep

Har dine børn svært ved ventetiden ved bordet, hvad end det handler om, at alle skal have spist færdigt eller at vente på, det sidste mad bliver færdigt, så er der et spil, der kan være med til at gøre ventetiden lidt sjovere. Spillet The Greedy Sheep handler om at fodre det grådige får, som bræger, når det er sultent. Når fåret er blevet fodret nok gange, så slutter ens tur, og fåret går videre til næste spiller. Spillet egner sig til børn på 3-6 år, og det er en sand tidsrøver for børnene. På den måde kan du få ro ved bordet og lade dine børn fordrive ventetiden med noget sjovt og lærerigt.

Brug fornuften

Sidst er det selvfølgelig vigtigt at huske på, at der ikke findes noget regelsæt for god bordskik, og hvordan man får børnene til at efterleve dette i dagligdagen. Brug fornuften, og vurdér de forskellige situationer, og så er det vigtigt, at du lader dine børn smage på forskellige madvarer i en tidlig alder. På den måde kan du muligvis imødekomme kræsenheden, som rammer mange børn, hvis de ikke bliver udsat for forskellige smage og konsistenser.

Skriv en kommentar

Din mailadresse bliver ikke offentliggjort.