Thoughts for Food

Udforsk det thailandske køkken – 5 retter, du skal prøve

0

Er du efterhånden ved at være kørt træt i det traditionelle, danske køkkens udvalg af madretter, hvor krydderi-palletten alt for ofte begrænser sig til salt og peber? I så fald burde du måske give det thailandske køkken en chance. Her finder du et væld af inspirerende og smagfulde retter samt utallige krydderikombinationer, der byder dine smagsløg op til dans. Thaimad er langt mere end bare nudler og suppe, og køkkenet boomer af forskellige spændende og spicy retter, der leger med alle former for smagsindtryk – alt lige fra chili, citrongræs, koriander, ingefær og lime til soja, fiskesovs og kokosmælk.

Så læs med nedenfor, hvor vi tager dig med på en lille kulinarisk rejse til Thailand i form af 5 gode bud på autentiske thairetter, som simpelthen er et ”must” for dig at prøve.

Velbekomme!

Pad Thai – en ægte klassiker

Den første ret, som du bare må smage, kaldes Pad Thai og er en ægte streetfood-klassiker i det thailandske køkken. Retten består som udgangspunkt af (ris)nudler, der er lynstegt med æg og eventuelt tofu samt en eller flere valgfri typer kød eller fisk – typisk rejer, kylling, svinekød, blæksprutte eller krabbe. Pad Thai har en særegen krydderiblanding, som ofte inkluderer tamarindpasta, fiskesauce, chili, hvidløg, palmesukker og limefrugt kombineret med lækre grøntsager såsom tørrede svampe, (forårs)løg, rød chilipeber, bønnespirer og radiser. Retten toppes typisk med hakkede peanuts, hvilket samlet set giver en perfekt kombination af sprødt, salt, stærkt, surt og sødt i én og samme ret.

Som Tam – spicy thai-salat

Den næste ret går under navnet Som Tam og dækker over en spicy, grøn papaya-salat, der både udmærker sig som forret og hovedret. Som Tam består af fintskåret umoden papaya-frugt, der er krydret ud fra de fem grundsmage i form af syrlig lime, stærk chili, salt og umami fra fiskesauce samt sødme fra palmesukker. Salaten blandes typisk med en række andre finthakkede grøntsager som f.eks. tomater, grønne bønner, svampe og hvidløg samt eventuelt rejer eller lignende efter præference.

Tom Yam Goong – klassisk thai-suppe

Supper er en fast del af det thailandske køkken, og en af de mest velkendt og velsmagende af slagsen er denne Tom Yam Goong-suppe. Suppen kommer i forskellige varianter og er baseret på en bouillon, typisk kogt på rejer, der krydres med bl.a. fiskesauce, citrongræs, kaffir limeblade, limejuice, palmesukker og chilipeber, hvilket giver en varm og karakteristisk smag. Suppen findes ofte i udgaver med andre typer fisk, skaldyr eller kød samt forskellige grøntsager såsom svampe og løg. En stærk og syrlig oplevelse – på autentisk vis.

Panang Curry – gryderet med karry

Det thailandske køkken gør sig også i gryderetter, hvilket denne ret ved navn Panang Curry er et tydeligt bevis på. Det er en simpel og dog ekstremt smagfuld ret, der består af en mild, rød karrysauce, baseret på karry (eller karrypasta), kokosmælk, kaffir limeblade, palmesukker og fiskesauce. Denne sur-søde og salte sauce udgør det bærende og smagsmæssigt forførende element, og derudover kan man efter eget ønske tilføje forskellige grøntsager og kød – ofte kylling.

Khao Kha Muu – svin og ris

Den femte og sidste ret kaldes Khao Kha Muu, hvilket kort og godt betyder svin og ris, og det beskriver sådan set retten meget godt. Den består af hvide ris kombineret med mørt svinekød toppet med et blødkogt æg samt hvidløg og sød chilisauce. Umiddelbart en lidt speciel og anderledes kombination, men ikke desto mindre en smagsoplevelse i høj klasse.

Er din interesse for det thailandske køkken blevet vakt, kan du klikke herog læse mere om, hvordan du kan få en personlig thailandsk kok hjem i dit køkken og lave autentisk thaimad til dig og dine venner.

God fornøjelse – og god appetit.

Skriv en kommentar

Din mailadresse bliver ikke offentliggjort.