Thoughts for Food

Sådan kan du få nærende mad på bordet

0

Det kan for nogle være en svær opgave at finde ud af, hvad der skal serveres til aftensmad i løbet ugen. Nogen gange er det motivationen, der er forsvundet og andre gange, er det tiden, der ikke er nok af. Kreativiteten kan være forduftet, og det er de samme, velkendte retter, der gå igen uge efter uge. Det kan være svært at blive ved med at finde inspiration til madlavningen, og hvordan sikrer du dig at holde den sunde linje og få nærende mad ned i maven? Det kan du få simple tips til i denne artikel.

Apps til din smartphone eller tablet

Kogebøger, ugeblade og madmagasiner er ganske vist glimrende inspirationskilder og indeholder en masse gode og nemme opskrifter til hverdagsmad. Den teknologiske udvikling har gjort mange ting i hverdagen enklere – også din madlavning. Der findes nemlig et utal af apps med opskrifter, du kan downloade til din smartphone eller din tablet. De fleste har deres smartphone ved hånden dagen lang, og derfor er det hurtigt lige at åbne en app og tjekke, om den har noget spændende at byde på. Mange apps byder ikke kun på delikate opskrifter, men fortæller dig også trin for trin, hvordan du laver retten. Nogle har endda en videofunktion og -guide, så du kan følge fremgangsmåden på din skærm. De fleste apps har en indbygget funktion, hvor du kan filtrere opskrifter eksempelvis efter en bestemt råvare, årstiden, eller om det skal være en frokost- eller aftenret. Apps er derfor også ideelle i kampen mod madspild, da du kan søge efter opskrifter, hvor dine halvkedelige grøntsagsrester bliver omdannet til et lækkert og smagfuldt måltid. Eksempler på apps er Karolines Køkkens app ’Opskrifter’ og Forbrugerrådet Tænks ’For Resten’.

Brug de sociale medier

I forlængelse af at du kan downloade forskellige apps med opskrifter, kan du også gøre brug af de sociale medier, når det gælder om at få motivationen og kreativiteten tilbage i køkkenet. På Instagram, Facebook og YouTube findes der et hav af profiler, som dagligt lægger opskrifter op. Her vil du støde på mange billeder af måltider, der både er en fryd for øjet og glæder din mave. Derudover vil du nemt kunne finde opskrifter til hverdag såvel som til festmåltider. Der findes ligeledes mange blogs – både danske og udenlandske – som netop lægger vægt på at inspirere andre til madlavning. Du kan blandt andet finde frem til blogs ved at søge på nettet eller ved at bruge de sociale medier.

Bliv inspireret i dit supermarked

De fleste supermarkeder i Danmark har på deres hjemmeside en sektion, hvor du kan finde en masse opskrifter. Leder du efter opskrifter hos et specifikt supermarked – eksempelvis Rema 1000, Føtex eller SuperBrugsen – kan du i langt de fleste tilfælde være sikker på, at supermarkedet har de ingredienser, du skal bruge. Hvis du er helt på bar bund, i forhold til hvad du skal lave, er det en god idé at studere supermarkedernes tilbudsaviser. Har de en spændende grøntsag på tilbud? Et lækkert stykke fisk? Eller en helt anden vare, som du gerne vil prøve af? Ved at blive inspireret af og handle ind efter tilbud, kan du også spare penge på madbudgettet.

Sådan sammensætter du nærende måltider

Der er uden tvivl en masse steder, hvor du kan hente idéer til måltider, du selv kan give dig i kast med. Ét er at finde på måltider, du vil se frem til at sætte tænderne i. Noget andet er, om måltidet også er nærende og giver dig den energi, du har behov for. Et nyttigt redskab herfor er at sammensætte en kostplan eller madplan. En plan kan hjælpe dig med at holde overblik over, hvad du indtager i løbet af dagen, og den kan bruges til at give dig en struktur over, hvilke måltider du skal lave. Ud fra kostplanen kan du også vurdere, om du får den mængde kalorier, der passer til dig og din livsstil, og den kan ses som en hjælp til at gennemskue dine madvaner. Spiser du varieret? Får du nok frugt og grønt og den rette mængde fibre? Drikker du nok vand? Hvordan ser dine koffein-, sukker- og alkoholvaner ud? Dette er blot nogle af de punkter, en udarbejdet kostplan kan hjælpe dig med at holde styr på.

Skriv en kommentar

Din mailadresse bliver ikke offentliggjort.