Thoughts for Food

Rødvin i varmen – vejen til den lette sommerrødvin

0

Sommeren er efterhånden over os, og mens de varme dage gradvist bliver flere, bliver lejlighederne til lange, lune sommeraftener og hyggelige stunder på terrassen det ligeledes. Noget, der sædvanligvis er synonymt med lette sommerretter og kølige hvidvine. For selvom vi sætter hvidvine på køl, så snart temperaturerne stiger, og vi sværger til de hvide vine, når de lette sommerretter serveres, behøver det langtfra at være sådan altid.

Fra flere eksperter lyder det nemlig, at det kan være mindst lige så velfungerende at vælge rødvine i sommervarmen. For der er rig mulighed for at finde rødvine, der afviger fra de typiske fadtunge vine med høj alkoholprocent, der normalt akkompagnerer de røde bøffer og tunge gryderetter.

Tværtimod vokser udvalget af lettere og mindre kraftige rødvine med færre tanniner og lavere alkoholprocent. Kort sagt rødvine, der egner sig glimrende til sommervarmen og den mad og de retter, der som regel knytter sig til årstiden.

Prototypen på den gode sommerrødvin

Et godt sted at starte, når du orienterer dig i sortimentet for lette, sommeregnede rødvine, er at forhøre dig hos den vinkyndige det sted, hvor du handler. Et godt pejlemærke er, hvilken temperatur vinen excellerer ved. Spørg efter vine, der kan køles længere ned end de 16-17 grader, man normalt anbefaler, at rødvine serveres ved – afhængigt af typen.

Kan rødvinen køles et par grader længere ned, vil det være med til at fremhæve vinens syre. Og netop den fremtrædende syre er kendetegnende for de – særligt hvide – vine, der traditionelt serveres til fisk og andre lette retter.

Det er generelt godt at gå efter de lettere rødvine, hvor der i højere grad kan forventes syrlighed snarere end fremtrædende garvesyre – som i de tungere vintervine. Noget, der som regel er tilfældet hos vine med lavere alkoholprocent. Derfor kan alkoholprocenten være et umiddelbart pejlemærke.

Rødvine kan være lige så læskende

Der er ikke noget ulogisk ved, at mange foretrækker hvide og mousserende vine i sommerperioden, idet de typisk serveres køligere. Dermed handler det som sagt om at finde rødvinen, der kan tåle at blive kølet længere ned end sædvanligt, hvis du er indstillet på at afprøve det røde vinlandskab.

Kig efter de lysere vine på druer som Pinot Noir eller Barbera, og afsøg eventuelt udvalget hos vinhandlere online som Vinspecialisten eller hos Jysk Vin. Begge steder byder på et vinudvalg, der spænder tilstrækkeligt bredt til at omfatte druer og regioner, der lever op til de nævnte egenskaber, som kendetegner de aktuelle rødvine.

Kig efter Pinot Noir og Gamay

Et godt sted at starte, hvis du på egen hånd vil gå på udkig efter aktuelle, lette sommerrødvine, er druen, som vinene er lavet på – såfremt du handler online.

Pinot Noir og Gamay er druer, der typisk er synonyme med afdæmpede, bløde og frugtige rødvine. For ikke at tale om druetypernes tekstur, der medvirker til lette vine, der hverken overdøver sommermad eller er for tunge til at drikke i varmen.

Begge har deres ophav i henholdsvis Bourgogne- og Beaujolais-distriktet længere syd på. To vindistrikter, der over en bred kam også kan være vejledende for geografiske områder, hvor der optræder flere lettere vine.

Skriv en kommentar

Din mailadresse bliver ikke offentliggjort.