Thoughts for Food

Mad fra jord-til-bord er ikke kun for bondemænd

0

Supermarkederne bugner af hurtige tilbud, der kan pakkes ud af plastik, varmes i mikroovnen og serveres fem minutter efter. Moderne madlavning er blevet mere effektivt, overfladisk og uden egentlig kontakt med de oprindelige råvarer.

Derved er det ikke sagt, at den organiske tanke om naturlig madlavning er for evigt glemt og erstattet af hurtige løsninger fra køledisken. Selvom billige og nemme aftensmadsløsninger har stor popularitet, eksisterer der et modstykke af madglade huskokke, der tør tage kampen op mod take-in-tendensen og i stedet servere solid, hjemmelavet mad.

Den private madlavning er for mange en balancegang mellem fastfood bølgen og ’bonderøven’- kultur, hvoraf den ene løsning kan forekomme langt mere overkommelig end den anden. Det er ikke svært at indtaste pizzamandens nummer på telefonen – men det behøves heller ikke være uoverskueligt at bage sin egen solide pizzabund. En ting er i hvert fald sikkert; sidstnævnte smager meget bedre. Denne artikel vil inspirere dig til at tage kampen op mod de lette løsninger og i stedet kreere egne, sunde, naturlige alternativer.

Køkkenhave

Simple grøntsager kan godt gro i en altankasse. Tomatplanter, bønner og små agurker er sublime, grønne elementer i den private køkkenhave. Du behøves ikke have grønne fingre for at skabe et fint sortiment af friske, hjemmedyrkede, grønne tilskud til madlavningen i form af hjemmedyrkede grøntsager og krydderurter.

Byboeren kan sagtens få hjemmegroede smagsoplevelser i potter, kasser og ved at gendyrke grønne råvarer med lidt vand eller jord. Du kan genplante de fleste krydderurter og grøntsager, sådan at de kan gro og skabe glade maver mere end én gang.

Syltning

Din mormor gjorde det sikkert – men hvornår, hvis nogensinde, har du konserveret frugt, grønt og bær ved at sylte det? Hjemmesyltede græskar, asier og bær af alle slags bringer syrligheden ind i det tunge vinterkøkken og giver dig mulighed for at udnytte så mange af sommerens friske råvarer på kreativ vis. Alt du behøver er glas og bøtter såvel som salt, sukker eller eddike.

Syltning associeres ofte med det traditionelle, landlige køkken, men alligevel bliver det ikke mere moderne end en New York-style burger med hjemmesyltede rødløg.

Bagning

Forarbejdet brød købt i plasticpose kan på ingen måde måle sig med lunt, hjemmebag. Hjemmelavet brød kan noget helt specielt. Med lidt øvelse får du hurtigt gode rutiner, der gør bagning til et hurtig, overskuelig og hverdagsligt gøremål, som skaber grobund for nærende, sund og smagfuld mad.

Er du motiveret til at skabe et mangfoldigt, nyskabende og naturligt køkken, kan du hos www.foodfreaks.dk finde de remedier, der gør den sjove leg med mad mulig på professionel vis. Hos forhandleren finder du køkkengrej til madentusiaster – ikke blot udstyr til kreativ bagning som pizzaovne, men også grill, røgovne og udstyr til dit helt eget pølsemageri er at finde på siden.

Røgning

Er du passioneret for at skabe et organisk køkken, hvor du selv har fulgt fødevarerne hele vejen fra naturen til servering ved bordet, er du måske nødt til at søge uden for bymiljøet. Med fiskestangen eller jagtgeværet i hånden har du mulighed for selv at fange aftensmaden – og med en rygeovn kan denne blive til moderne gourmet.

Skriv en kommentar

Din mailadresse bliver ikke offentliggjort.