Thoughts for Food

Derfor skal du vælge økologi

0

I de seneste år er der kommet stort fokus på klima, dyrevelfærd mv., og derfor er der helt automatisk også kommet et stort fokus på økologi. I takt med dette er det blevet utroligt populært at handle økologisk, både hos husmoren, den ældre og den studerende. Det er ikke for sjovt, at økologi er at finde alle vegne. Der er nemlig utrolig mange fordele ved at vælge økologi, når du handler. I denne artikel fortæller vi dig, hvorfor det netop er de økologiske varer, du skal lægge i indkøbskurven, når du handler til den almindelige hverdag.

Naturlige varer

Når du vælger at købe dine varer økologisk og hermed også spiser økologisk, slipper du for de rester af sprøjtemidler, der ellers er at finde på mange ikke-økologiske fødevarer. Sprøjtemidlerne bliver brugt til at dræbe ukrudt, skadedyr og svampesygdomme. Selvom det lyder til, at det giver fødevarerne en bedre kvalitet, er dette både usundt for dig at indtage, og det skader vores grundvand. Derfor benytter økologiske landmænd ikke sprøjtemidler, der kan sive ned i grundvandet eller være usunde for os.

Når du vælger at spise økologisk, får du også fødevarer, der indeholder mere smag. Grunden til dette er, at økologiske fødevarer indeholder flere nærings- og smagsstoffer, samtidig med at de ikke indeholder lige så meget vand pr. kg. sammenlignet med fødevarer, der ikke er økologiske. Økologiske fødevarers smag er desuden helt naturlige, eftersom de ikke er tilført kunstige farvestoffer eller sødemidler.

Bedre vilkår for dyr og natur

En anden god grund til at vælge økologisk i din hverdag er, at det forbedrer forholdene for dyr såvel som for naturen. Høj dyrevelfærd er vægtet højt, når det kommer til økologisk landbrug. Dyrene skal have rigeligt med plads og generelt leve et værdigt liv. Der bliver ikke brugt gensplejsning, når det kommer til dyrenes foder og heller ikke i forbindelse med de afgrøder osv., som vi mennesker skal spise. Med økologisk landbrug bevares en rig og ren natur, og det ses tydeligt, eftersom naturen generelt er bedre på økologiske arealer.

Det generelle mål for økologisk landbrug og produktion er at opnå sunde og robuste dyr samt afgrøder. De benytter ingen midler, der kan være skadelige for dyr, planter eller dig som menneske, når du skal spise deres produkter.

Gå efter ø-mærket

Når du leder efter de økologiske varer i dit supermarked eller anden butik, skal du gå efter det røde, danske Ø-mærke og EU’s økologilogo. Disse mærker er din garanti for, at dine varer er økologiske og derfor af god og ordentlig kvalitet, som du med god samvittighed kan benytte eller spise.

Fordele på internationalt plan

At handle økologisk er ikke kun fordelagtigt for dig, naturen og dyrene. Økologi er også godt for ulandene. Undersøgelser viser, at økologi kan hjælpe fattige bønder i Afrika, Asien og Sydamerika. Grunden til dette er, at de sparer penge på sprøjtemidler mv., at de får større høst og derfor flere salgsklare varer, at de kan tage højere priser for deres varer, da de er underlagt økologikontrol, og at de kan tjene penge på forarbejdningen af økologiske produkter. Når du handler økologisk, gør du derfor hele verden en tjeneste.

Skriv en kommentar

Din mailadresse bliver ikke offentliggjort.