Thoughts for Food

Derfor skal du undgå stivelse i maden

0

Hele tiden møder man mennesker, der fortæller, at de er på en særlig kur, hvor de ikke må spise stivelse, eller at de ikke kan tåle det. Eftersom man har hørt ordet i flæng så mange gange, tænker man ikke videre over betydningen af det længere. Derfor er der også rigtig mange, der faktisk ikke ved, hvad stivelse er, og hvilke konsekvenser det har for kroppen. Derfor kan du i det følgende finde en kort og forståelig gennemgang af, hvad stivelse egentlig er, og hvorfor du skal tænke over mængden, du indtager.

Hvad er stivelse?

Stivelse findes i rigtige meget mad. Især i den mad som mange af os spiser i dagligdagen. Stivelse er det, der findes i kulhydrater, og det er derfor noget af det, der bestemmer, hvor mange kalorier der er i den mad, som vi spiser.

Der findes ikke kun én type stivelse, men det er særligt den almindelige stivelse og resistent stivelse, der er på folks læber. Resistent stivelse er den sunde type, hvorimod den almindelige ligger i den anden ende af skalaen.

Alle former for stivelse indeholder to polysakkarider – komplekse kulhydrater – amylose, som bestemmer, hvor hurtigt fødevaren fordøjes, og amylopektin, som er det, der giver kroppen et ”sukkerrush”. Derfor gælder det om at vælge de fødevarer, der indeholder stivelse med et højt indhold af amylose, så mæthedsfornemmelsen varer længere. Resistent stivelse er netop i den sunde ende, da det netop har et højt indhold af amylose. Det er dog ikke det eneste, der gør denne type stivelse til sund. På grund af dens opbygning optages den først i tyktarmen, hvilket betyder, at din krop optager langt færre kalorier end ved fødevarer med almindelig stivelse.

Men i hvilke fødevarer er det så, at du finder den resistente stivelse? Den findes blandt andet i havregryn, linser og stivelsesholdige frugter og grøntsager, som bananer. En god huskeregel er, at jo mere rå og ubehandlet fødevaren er, jo mere resistent stivelse indeholder den.

Når dette er sagt, er det ikke ensbetydende med, at du bare kan spise løs af resistent stivelse. Du må helst ikke få mere end 40 gram om dagen, da det ellers kan føre til oppustethed og generet fordøjelse.

Stivelsesfri aftensmad

Det er en rigtig god ide at have nogle dage i ugen, hvor du serverer mad uden stivelse, så der er balance i din kost, og du sikrer dig et godt fordøjelsessystem.

Du har helt sikkert både læst og hørt, at der er rigtig meget mad, som du ikke må spise, hvis du vil undgå stivelse, og derfor vil du helt sikkert også tro, at det ikke er til at lave lækker mad, hvis du udelader denne del. Det er dog ikke tilfældet. Der er nemlig rigtig mange lækre ting, der slet ikke indeholder, eller kun indeholder meget lidt stivelse.

Både okse-, svine- og kalvemørbrad er kød, der ikke indeholder stivelse, og det er derfor et godt stykke kød at servere til aftensmaden. Som supplement kan du forsøge dig med forskellige salater. Der er et utal af muligheder, når det kommer til salater, og det er kun dine smagsløg og din fantasi, der sætter grænser.

I stedet for den klassiske chili con carne, kan du forsøge dig med chili con kylling, som smager mindst lige så godt som klassikeren. Det er nemlig et lækkert alternativ, hvis du er blevet træt af altid at spise retten med oksekød.

Internettet er et utrolig godt sted at finde inspiration til din stivelsesfri aftensmad, da der er et utal af folk, der går på kur, hvor de ikke må indtage stivelse overhovedet eller kun i meget små mængder, og derfor ligger opskrifter op rundt omkring.

Skriv en kommentar

Din mailadresse bliver ikke offentliggjort.